Warning

Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj,  telefon: 04 20 17 100,  faks: 04 2017 113,  e-pošta: pisarna.ZZVKR@zzv-kr.si

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
  • Zdravje
  • Zdravje
  • Okolje
  • Okolje

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS - V OKVIRU PREVENTIVNE AKCIJE PROTI KME CEPLJENIH SKORAJ 5.600 PREBIVALCEV GORENJSKE

ZZV Kranj je zaključil akcijo cepljenja prebivalcev Gorenjske proti klopnemu meningoencefalitisu »Pravočasno poskrbim, da za KME ne zbolim«, ki jo je izvajal skupaj s partnerji. Klopni meningoencefalitis je nevarna bolezen, ki predstavlja resen javno-zdravstveni problem, verjetnost okužbe pa je najvišja na Gorenjskem. V okviru akcije je bilo od februarja dalje na območju upravne enote Škofja Loka in upravne enote Kranj opravljenih kar 5.599 cepljenj.


V Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj smo obolevanje za klopnim meningoencefalitisom (KME) prepoznali kot pomemben javno-zdravstveni problem v regiji.

 

V letu 2012 smo se odločili za široko akcijo ozaveščanja prebivalcev na najbolj ogroženih območjih regije o tveganju ter preventivnih ukrepih. Ker za KME ne poznamo zdravila in ga zdravimo samo simptomatsko, gre pa za hudo bolezen, kjer so oboleli bili vsi hospitalizirani in so v 35-50 % prisotne trajne posledice, smo želeli posredovati informacijo o tem, da imamo na voljo specifičen ukrep - učinkovito in varno cepivo. Ker pa je cepljenje samoplačniško in predstavlja v številčnejših družinah velik izdatek smo s pomočjo donatorjev Lions kluba Brnik in ob pomoči županov Mestne občine Kranj, Občine Cerklje na Gorenjskem, Občine Škofja Loka, Občine Žiri, Občine Gorenja vas-Poljane, Občine Železniki izvedli cepljenje po nižjih – akcijskih cenah. Poleg tega smo prebivalcem omogočili tudi večjo dostopnost cepljenja, ki smo ga izvajali krajevno, v lokalnih enotah. Terminsko pa smo cepljenja izvajali ob sobotah.

 

Prav tako smo v okviru akcij 850 otrokom iz OŠ Železniki, OŠ Škofja Loka mesto, OŠ Gorenja vas, OŠ Simona Jenka v Kranju, OŠ Matije Čopa, OŠ Stražišče, OŠ Franceta Prešerna v Kranju iz socialno šibkejših družin oz. številčnejših družin, ki še nikoli niso bili cepljeni in jim starši verjetno cepljenja niti ne bi mogli omogočiti, zagotovili povsem brezplačno cepivo in cepljenje s prvima dvema dozama cepiva. Nabor otrok za brezplačno cepljenje smo prepustili strokovnim delavcem osnovnih šol. Akcijo v ZZV Kranj ocenjujemo kot zelo uspešno, nad pričakovanji pa je bil tudi odziv lokalnih skupnosti in medijev, ki so pripomogli k dvigu osveščenosti prebivalcev.

 

Dodatne informacije:

Prim. doc. Irena Grmek Košnik, dr. med., direktorica

Andreja Krt Lah, dr. med., vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni

narocanje

projekti

koristne-povezave

publikacije

SPLETNA STRAN ZZV ARHIVSKA  Od 1. januarja 2014 v Sloveniji delujeta nova nacionalna inštituta: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (... Read more
ARHIV NOVIC Read more