Warning

Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj,  telefon: 04 20 17 100,  faks: 04 2017 113,  e-pošta: pisarna.ZZVKR@zzv-kr.si

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
  • Zdravje
  • Zdravje
  • Okolje
  • Okolje

Z ZDRAVJEM POVEZAN VEDENJSKI SLOG - NACIONALNA RAZISKAVA - V gorenjski regiji vključenih 1.571 prebivalcev


V začetku junija je Inštitut za varovanje zdravja RS pristopil k izvajanju četrte nacionalne raziskave o vedenjskem slogu. Raziskava poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje RS, v sodelovanju z regijskimi zavodi za zdravstveno varstvo in Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Predhodne tri raziskave so bile opravljene v letih 2001, 2004 in 2008. V raziskavo Z zdravjem povezan vedenjski slog 2012 pa je vključenih 16.000 naključno izbranih prebivalcev Slovenije, starih od 25 do 74 let. Med njimi je tudi 1.571 prebivalcev Gorenjske. Izbrane osebe so anketne vprašalnike prejele po pošti, na anketo pa lahko odgovarjajo tudi preko spleta.


Raziskava omogoča vpogled v razširjenost, intenzivnost in medsebojno povezanost različnih dejavnikov tveganja, ki lahko ogrozijo naše zdravje. Anketiranci odgovarjajo na vprašanja o svojem zdravju in počutju, o svojih kadilskih, pivskih, prehranjevalnih in gibalnih navadah, o zagotavljanju varnosti v cestnem prometu in navadah glede koriščenja nekaterih zdravstvenih storitev. Uspeh raziskave in kakovost zbranih podatkov sta odvisna od pripravljenosti za sodelovanje vseh, ki vprašalnik prejmejo, zato bodo izbrane osebe v naslednjih dneh ponovno prejele opomnike. Prebivalci Gorenjske se na anketo v primerjavi z ostalo Slovenijo dobro odzivajo, saj je delež vrnjenih oziroma na spletu izpolnjenih anket na Gorenjskem največji. S pomočjo analize rezultatov ankete bomo izboljšali že obstoječe in pripravili nove programe za varovanje in krepitev zdravja, ki bodo čim bolj približani potrebam prebivalcev naše regije, kar je v sedanjih spremenjenih socialno-ekonomskih razmerah še toliko bolj pomembno.

 

Več o ugotovitvah zadnje raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog in zdravstvenem stanju ter življenjskem slogu prebivalcev Gorenjske boste v kratkem lahko prebrali v publikaciji Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj Zdravje v gorenjski regiji, ki je tik pred izidom.

 

Dodatne informacije:

Alenka Hafner, dr. med., specialistka socialne medicine, tel: 04 20 17 190, e-pošta: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

PLAKAT

TV OGLAS

RADIJSKI OGLAS

INTERVJU  Cirila Hlastan Ribič, dr.med., IVZ

INTERVJU  Jožica Maučec Zakotnik, dr.med., IVZ

INŠTITUT ZA VAROVANJE ZDRAVJA

narocanje

projekti

koristne-povezave

publikacije

SPLETNA STRAN ZZV ARHIVSKA  Od 1. januarja 2014 v Sloveniji delujeta nova nacionalna inštituta: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (... Read more
ARHIV NOVIC Read more