Warning

Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj,  telefon: 04 20 17 100,  faks: 04 2017 113,  e-pošta: pisarna.ZZVKR@zzv-kr.si

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
  • Zdravje
  • Zdravje
  • Okolje
  • Okolje

MOTNJE HRANJENJA – KDO IN KAKŠNO POMOČ NUDI V LJUBLJANI

E-pošta natisni PDF

Raziskovalni projekt "MOTNJE HRANJENJA – KDO IN KAKŠNO POMOČ NUDI V LJUBLJANI" je bil dvoletni projekt, ki je v prvi fazi (v letu 2008) deloval predvsem na pripravi dokumenta, ki je problematiko motenj hranjenja osvetlil z različnih vidikov. Tako so bile najprej predstavljene različne definicije in oblike motenj hranjenja ter podatki o razširjenosti teh motenj v svetu in v Sloveniji. V nadaljevanju so bili predstavljeni vzroki in dejavniki tveganja za motnje hranjenja ter kompleksnost vplivov teh motenj na zdravje, kot tudi izobraževanje in socialno vključevanje ter na delo in medosebne odnose. V prvi fazi nastali dokument je lahko pomemben priročnik za šolske svetovalne delavce in zdravnike primarne ravni zdravstvenega varstva. V drugem letu (2009) pa se je projekt usmeril na identificiranje ponudnikov pomoči v Mestni občini Ljubljana ter potrebe uporabnikov in uporabnic. Rezultati projekta so pokazali, da je bila ponudba programov nevladnih organizacij in zdravstva na področju motenj hranjenja v Mestni občini Ljubljana neustrezna, programov je bilo premalo, so pa bili vsi obstoječi programi pri uporabnikih zelo dobro sprejeti. Tako programi nevladnih organizacij kot programi zdravstvenih institucij na sekundarni (specialistični) ravni so v veliki meri zadovoljevali potrebe uporabnikov, hkrati pa pozitivno vplivali tako na njihove odnose s svojci in drugimi bližnjimi kot tudi na razvoj socialne mreže, zdravstveno stanje in splošno počutje. Uporabniki so zelo dobro ocenili tako programe kot tudi strokovnjake. Ključni ukrepi na področju pomoči osebam z motnjami hranjenja bi morali biti v prihodnosti usmerjeni v povečanje dostopnosti programov pomoči in preventivno delo, tako v smislu preprečevanja kot tudi zgodnjega odkrivanja motenj hranjenja.

Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

 

Več informacij dobite pri vodji projekta Alenki Hafner tel. 04 2017 190 ali email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

SPLETNA STRAN ZZV ARHIVSKA  Od 1. januarja 2014 v Sloveniji delujeta nova nacionalna inštituta: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (... Več..
ARHIV NOVIC Več..