Warning

Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj,  telefon: 04 20 17 100,  faks: 04 2017 113,  e-pošta: pisarna.ZZVKR@zzv-kr.si

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
  • Zdravje
  • Zdravje
  • Okolje
  • Okolje

O programu Zora

E-pošta natisni PDF

Kaj je program ZORA?

ZORA je ime državnega preventivnega programa Zgodnjega Odkrivanja pred RAkavih sprememb materničnega vratu, ki je namenjen zmanjševanju števila žensk v prebivalstvu, ki zbolijo za rakom materničnega vratu. Vanj so vključene ženske v starosti od 20 do 64 let.

Z njim želimo spodbuditi čim več žensk, da bi prihajale na redne preventivne ginekološke preglede in bi tako odkrili že predrakave spremembe ter preprečili nastanek raka materničnega vratu pri marsikateri ženski. Na takem pregledu je namreč mogoče najti spremembe celic materničnega ustja, ki bi lahko postale rakave. Pravočasno odkrite spremembe lahko preprosto odstranimo in do nastanka rakave bolezni sploh ne pride.

Rak materničnega vratu in njegovi znaki

Rak materničnega vratu je bolezen, ki se razvija največkrat več let. Najprej nastanejo blage, nato zmerne in hude predrakave spremembe, ki se nezdravljene lahko razvijejo do raka materničnega vratu.

Značilnost tega raka je, da ga v začetku ne opazimo, ko pa začne povzročati težave, je zdravljenje že manj uspešno in zahtevnejše.

Znaki bolezni se najpogosteje kažejo kot:

* občasne ali ponavljajoče se krvavitve pri spolnih odnosih,

* tope bolečine v spodnjem delu trebuha in

* močni, bolj ali manj krvavi izcedki iz nožnice

* lahko so prisotne tudi neredne ali dolgotrajne mesečne krvavitve, ponavljajoča se vnetja nožnice in težave pri odvajanju seča in blata

* pogosto spremlja opisane znake bolj ali manj izrazita pekoča bolečina v križu, ki postaja vse bolj intenzivna in se širi v eno ali obe spodnji okončini

* hujšanje in slabokrvnost sta pogosta znaka že napredovale bolezni

Primarna preventiva ali kako lahko raka materničnega vratu preprečimo

Iz vsega zgoraj povedanega se nam kar samo zastavlja vprašanje, kaj pa je tisto, kar vpliva na pojav tega raka. Poznamo dejavnike, ki pospešujejo razvoj omenjene bolezni, med njimi so zlasti pomembne spolno prenosljive okužbe, zlasti s papiloma virusi. Ne le da ti virusi ključno vplivajo na nastanek razširjenega raka materničnega vratu, pač pa so tudi najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na nastanek predrakavih sprememb. S pogostim menjavanjem spolnih partnerjev in zgodnjim nastopom spolnega življenje je verjetnost različnih spolno prenesenih okužb kot tudi verjetnost pojava raka materničnega vratu večja. Tveganje za spolno prenesene okužbe se močno zmanjša s pravilno uporabo kondoma ali diafragme, s kasnejšim nastopom spolnega življenja in z zvestobo (stalnim partnerjem).

SPLETNA STRAN ZZV ARHIVSKA  Od 1. januarja 2014 v Sloveniji delujeta nova nacionalna inštituta: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (... Več..
ARHIV NOVIC Več..