Warning

Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj,  telefon: 04 20 17 100,  faks: 04 2017 113,  e-pošta: pisarna.ZZVKR@zzv-kr.si

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
  • Zdravje
  • Zdravje
  • Okolje
  • Okolje

RAVNANJE Z NAJDENIMI UPORABLJENIMI IGLAMI      

 

KAJ NAJ NAREDI OBČAN, KO NA TLEH ZAGLEDA UPORABLJENO IGLO? 

Če občan na tleh zagleda iglo mora v prvi vrsti paziti, da se z njo ne poškoduje. V primeru, da imamo s seboj steklen ali plastičen kozarec, steklenico s širokim vratom, v katero lahko iglo varno odložimo, iglo previdno poberimo. Iglo v nadaljevanju prenesemo v najbližjo zdravstveno ustanovo ali zbirni center komunalnega podjetja, kjer jo bodo dali v trdi plastični zabojnik za ostre okužene predmete. Iglo nikoli ne odlagamo v plastično vrečko, ker je tako nevarnost vboda še večja. Prav tako igle ne smemo vreči med odpadke. V primeru, da nimamo s seboj ustreznega predmeta za prenos igle, iglo samo prestavimo na odmaknjen del stran s poti oz. tako, da iglo zapičimo v tla. Na ta način lahko preprečimo incident – naključno poškodbo tretje osebe, ki bo na to mesto prišla za nami.

Zdravstveni delavci vsakodnevno rokujemo z ostrimi predmeti kot so igle. V primeru, da se zbodemo na delovnem mestu z že predhodno uporabljeno iglo, imamo vnaprej določene postopke ukrepanja. V primeru, da pa se nam to zgodi zunaj, se moramo zavedati, da se na ta način lahko okužimo. Verjetnost okužbe je majhna, vendar obstaja. V primeru, da se nam zgodi incident, tako namreč imenujemo neželene vbode z že uporabljeno iglo, moramo obiskati zdravnika.

 

KDO JE PRISTOJEN ZA ZBIRANJE TOVRSTNIH ODPADKOV? 

Za zbiranje tovrstnih odpadkov izven zdravstvenih ustanov so pristojna komunalna podjetja. Komunalni delavci injekcijske igle prevzemajo v zbirnih centrih oz. z akcijami zbiranja nevarnih odpadkov.

 

KAKŠNO JE SISTEMSKO REŠEVANJE TE PROBLEMATIKE? 

Zdravstvene ustanove imajo stroge zahteve glede klasifikacije in odlaganja odpadkov, katere morajo upoštevati in so glede tega tudi nadzorovane s strani zdravstvene inšpekcije. Naloga zdravstvenih delavcev je, tudi da ljudi poučujemo glede tveganj za zdravje in vzgajamo. Mladi danes so bolje poučeni o ločevanju odpadkov in skrbi za okolje in zdravje, kot smo bili nekoč in ne nazadnje za pravilno in varno ločevanje odpadkov skrbijo tudi komunalna podjetja. Odlaganje igel na tla in neustrezna mesta je zelo neodgovorno ravnanje, ki je k sreči, prav zaradi vzgoje in informiranja, bolj izjema kot pravilo.

 

Napisala: Irena Grmek Košnik

narocanje

projekti

koristne-povezave

publikacije

SPLETNA STRAN ZZV ARHIVSKA  Od 1. januarja 2014 v Sloveniji delujeta nova nacionalna inštituta: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (... Več..
ARHIV NOVIC Več..